Paluumuuttajia ja tulevaisuuden nimiä – seuraa näitä vaali-iltana

Sunnuntaina suuntaamme vaalikahveilta vaalivalvojaisiin. H-hetken lähestyessä kaikilla on omat ennustuksensa siitä, ketkä menevät läpi ja mitä vaalituloksesta seuraa. Vaali-iltana kannattaa myös seurata, kuinka käy suurelle joukolle paluumuuttajia ja ketkä ovat puolueiden nousevia tulevaisuuden nimiä. Tänä vuonna vaaleissa on ehdolla huomattava määrä paluuta tavoittelevia konkareita sekä uusia tulokkaita. Tämänkaltaisten profiilien ehdolle asettaminen on osa puolueiden nokkelaa vaalistrategiaa. Monet äänestäjät kokevat tutun ehdokkaan luotettavaksi ja luontevaksi vaihtoehdoksi, ja toisaalta on havaittavissa, että nuoren ehdokkaan äänestäminen on tärkeää monelle nuorelle äänestäjälle.

Paluumuuttajissa kiinnostavaa on, että erityisesti demareiden kohdalla on käynnissä samankaltainen ilmiö kuin keskustalla viime vaaleissa: gallupkärjessä oleva puolue on koonnut listoilleen paljon konkariedustajia toivoen läpimenoa. Näistä mainittakoon nimekkäimpinä Jouni Backman, joka on ehdolla Kaakkois-Suomen vaalipiirissä, sekä Uudellamaalla ehdolla oleva Kimmo Kiljunen.

Mahdollisista tai jopa todennäköisistä paluumuuttajista voi lisäksi mainita seuraavat ehdokkaat: 

Tuula Väätäinen (sd.)

Arja Alho (sd.)

Antti Vuolanne (sd.)

Heikki Autto (kok.)

Raimo Vistbacka (sin.)

Timo Kaunisto (kesk.)

Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr.)

Risto E.J. Penttilä (kok.)

Anne Holmlund (kok.)

Sampsa Kataja (kok.)

Eila Tiainen (vas.)

Janne Sankelo (kok.)

Johannes Koskinen (sd.)

Osmo Kokko(ps.)

Raimo Piirainen (sd.)

Oras Tynkkynen (vihr.)

Mitä tulee ehdokkaiden ikään, huomionarvoista on, että vaikka vaaleissa on ehdolla monta nimekästä nuorta ehdokasta, samanaikaisesti ehdokkaiden keski-ikä on kuitenkin noussut viime vaaleista ollen nyt 46 vuotta. Merkille pantavaa on myös, että moni keskustalainen konkaripoliitikko jättää paikkansa tulevissa vaaleissa. Keskustan eduskuntaryhmään voidaankin odottaa ainakin jonkin tasoista nuorennusleikkausta. Nähtäväksi jää, kuinka hyvin sukupolven vaihdos keskustassa onnistuu. 

Potentiaalisia uusia, nuoria kansanedustajia ovat esimerkiksi: 

Risto Lahti (kesk.)

Sallamaarit Markkanen (kesk.)

Matias Marttinen (kok.)

Henrik Vuornos (kok.)

Daniel Sazonov (kok.)

Eemeli Peltonen (sd.)

Riikka Karppinen (vihr.)

Eveliina Heinäluoma (sd.)

Ida Schauman (rkp.)

Mikko Kiesiläinen (vihr.)

Iiris Suomela (vihr.)

Samuli Voutila (ps.)

Ville Valkonen (kok.)

Lauri Kattelus (kok.)

Matias Mäkynen (sd.) 

Fatim Diarra (vihr.)

Bella Forsgren (vihr.)

Monet nuoret ehdokkaat ovat onnistuneet mobilisoimaan nuoria ilmastonmuutoksen vastaisissa kampanjoissaan – vaikka nuorten äänestäminen on yleensä keskiarvoa alhaisempaa, saattaa nuorisoa vahvasti koskettava ilmastokysymys saada tänä vuonna nuoria äänestäjiä uurnille. 

Muita viime vaaleissa hyvin menestyneitä nuoria ehdokkaita ovat mm. Sanna Marin (sd.), Katri Kulmuni (kesk.), Susanna Koski (kok.), Wille Rydman (kok.), Joona Räsänen (sd.), Li Andersson (vas). He ovat kaikki todennäköisiä läpimenijöitä näissäkin vaaleissa. Li Andersson lienee nuorten ehdokkaiden äänikuningatar – edellisissä vaaleissa keväällä 2015 Andersson keräsi Varsinais-Suomessa 15 154 ääntä. 

Eduskunnan nuorin kansanedustaja on tällä hetkellä 28-vuotias Ilmari Nurminen (sd.). Kenestä tulee Nurmisen seuraaja eli seuraavan eduskunnan ”Baby of the House”? Potentiaalisia nimiä ovat esimerkiksi Uudellamaalla ehdolla oleva 24-vuotias Eemeli Peltonen, Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja entinen Demarinuorten varapuheenjohtaja sekä Pirkanmaalla ehdolla oleva 25-vuotias Iiris Suomela, Tampereen Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja ja entinen vihreiden nuorten puheenjohtaja. Molemmat ovat melko lähellä edustajapaikkaa. Mikäli läpimeno jää molempien kohdalla haaveeksi, saattaa Nurminen uusia tittelinsä.