Brexit-neuvottelut loppusuoralla – ei paluuta entiseen

Kesäkuussa EU ja Britannia ilmoittivat, ettei Brexitin tammikuussa alkanutta siirtymävaihetta tulla jatkamaan tämän vuoden jälkeen. Huolimatta koronapandemian aiheuttamista haasteista ja neuvotteluiden hidastumisesta, osapuolet pyrkivät parhaansa mukaan saavuttamaan yhteisymmärryksen taloudellisen yhteistyön tulevaisuudesta ennen vuodenvaihdetta. Suomelle ja muille EU:n jäsenmaille tilanne on kuitenkin kaukana ideaalista, sillä neuvottelupöydän äärellä istuvat kaksi jäykkää osapuolta, jotka eivät mielellään jousta periaatteistaan.

Vaikka uuden taloussopimuksen synty on toistaiseksi vielä mahdollista, alkaa kuitenkin olla todennäköistä, ettei tammikuussa alkava EU:n ja Britannian välinen uusi yhteistyö käsitä ulko- tai turvallisuuspoliittista yhteistyötä. EU:n toiveista huolimatta Britannia vaikuttaa hylänneen toivottujen yhteistöiden suunnittelun esimerkiksi kehitysavun, taloudellisten sanktioiden ja puolustusyhteistyön osalta. Britannia pyrkineekin priorisoimaan taloussopimuksen aikaansaantia muun yhteistyön kustannuksella.

Suomelle Britannia on seitsemänneksi suurin vientikohde, joten hyvän taloussopimuksen merkitys on suuri täällä pohjoisessakin. Ja vaikka suuremmilta taloudellisilta takaiskuilta vältyttäisiinkin, on edessä silti useita kysymysmerkkejä, jotka vaikeuttavat maiden keskinäistä tulevaisuutta. Itse opiskelen lukuisten suomalaisten tavoin Skotlannissa, ja olen EU-kansalaisena oikeutettu ilmaisiin lukukausimaksuihin, vapaaseen asumiseen, työllistymiseen ja moniin muihin EU-yhteistyön hedelmiin, joiden saatavuus tulee vaikeutumaan vuodenvaihteessa merkittävästi.

Se miten Britannian ero unionista vaikuttaa laajemmin EU:n tulevaisuuteen on toistaiseksi mysteeri. Vaikka EU-vastaiset puolueet tekevätkin nousua ympäri Euroopan, on Brexit osoittanut jokaiselle sen, kuinka syvälle kansallisvaltioiden lainsäädäntöön ja politiikkaan unioni on jo ehtinyt syöpyä. Kun EU:n ulkopuolelle jäävä Britannia kohtaa tulevaisuudessa vaikeuksia, voi Brexitistä muodostua kansallisvaltioiden uuden nousun sijaan oodi kansainväliselle yhteistyölle ja sen saavutuksille.

Siirtymävaihe tuskin riittää kaiken tarvittavan sopimiseen ja kompromissien saavuttamiseen. Kun vielä muistetaan epäselvyydet käytännön toimista Irlannin rajalla, sekä itsenäisyyttä tavoittelevan SNP:n nousevat kannatusluvut Skotlannissa, ei tulevaisuus tuo laskevia sykkeitä Boris Johnsonille. Britanniassa asuvana suomalaisena odotan mielenkiinnolla mitä syksy neuvotteluineen tuo tullessaan. Töitä riittää, eikä paluuta entiseen ole.

Elmo Torppa

Kirjoittaja on Blicin harjoittelija, joka opiskelee kansainvälistä politiikkaa Skotlannissa.