EU-brainee koronan pyörteissä

Kuten EU-politiikalla, myös minulla meni aikani oppia toimimaan pandemian keskellä.

Kun harjoitteluni EU-vaikuttamisen parissa Blicillä alkoi syyskuussa 2020, olin melko varma, että pääsisin pian kiirehtimään pitkin parlamentin käytäviä ja ihastelemaan Brysselin vilskettä ja ehkä maistelemaan belgialaisia oluitakin. Vietin harjoittelun alun Helsingissä ja kun lopulta pääsin Brysseliin asti, heti saapumiseni jälkeisenä päivänä suljettiin kaikki ravintolat ja baarit, jolloin vaihtoehdoksi jäi kokea Brysselin makumatka päivässä. Toimistolla onnistuin käymään kuukauden päivät ennen kuin pakollinen etätyömääräys alkoi, ja silloinkin parlamentin vilskeen ihastelu rajoittui toimiston ikkunasta näkyvään Berlaymontin julkisivuun.

Euroopan unionin tehtävä terveydenhuollon hätätilanteissa on koordinoida jäsenvaltioiden toteuttamia toimia ja täydentää kansallista politiikkaa. Ponnistelut tautia vastaan tehtiin pandemian alussa kuitenkin ensisijaisesti valtioiden tasolla. Myös EU:n poliittinen päätöksenteko meni alkuhämmennyksessä tauolle, ennen kuin etäyhteyksillä toimivat istunnot saatiin pyörimään. Tämän jälkeen Euroopan komissio onkin julkaissut kiivaalla vauhdilla uusia aloitteita ja tavoitteita, sekä reagoinut pandemian aiheuttamiin taloudellisiin haasteisiin avustavilla rahoitusinstrumenteilla.

Brysselissä vaikuttaminen ja poliittinen elämä toimii nyt kuten kaikkialla muuallakin: etänä. Asiakastapaamisten lisäksi parlamentin valiokuntien istunnot, komission kuulemiset, ja monenkirjavat seminaarit toteutetaan videoyhteyksin. Tapaamisia eri sidosryhmien edustajien kanssa onkin jossain määrin joustavampi toteuttaa, kun maasta toiseen siirtymiseen ei kulu aikaa. Kuitenkin vapaamuotoisempi seurustelu ja verkostoituminen jäävät vääjäämättä etämaailmassa väliin. 

Kaikille haastava tilanne on kuitenkin tuonut myös uusia mahdollisuuksia. Nautin täysin lyhyeksi jääneestä Brysselin vierailustani, ja sain samalla esimakua siitä, miltä siellä tuntuisi työskennellä ja asua. Lisäksi Brysselissä eläminen toi minua lähemmäksi EU-vaikuttamista, vaikka tapaamiset jäivätkin minimiin. Myös EU on pyrkinyt vauhtiin päästyään hyödyntämään koronan aiheuttamaa tilannetta politiikkatavoitteidensa saavuttamiseen esimerkiksi nitomalla talouden elvyttämisen ilmastotoimiin. Tämä on aiheuttanut paljon uutta ja mielenkiintoista työnsarkaa komission lisäksi myös minulle ja muulle Blicin tiimille. 

Milla Toivanen

Kirjoittaja on kansainväliseen politiikkaan erikoistunut opiskelija, joka suoritti brainee-harjoittelunsa Blicin EU-tiimissä syystalvella 2020-21.