Eduskuntavaalit lähestyvät – onnistuneen vaikuttamisen merkitys korostuu poikkeusaikoina

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on liikuttanut politiikan mannerlaattoja. Suomen turvallisuuspolitiikka ja energiapolitiikka, EU-maiden ulkopolitiikka ja moni muu talouden ja politiikan ala ovat tällä hetkellä nopeassa murroksessa. 

Vaikuttamisen merkitys on ajankohtaisten kriisien lisäksi Suomessa suuri eduskuntavaalien 2023 lähestyessä kovaa vauhtia. Juuri nyt puolueet työstävät vaaliohjelmiaan, hakevat asetelmia vaaleihin ja niiden agendaan liittyen, sekä nimeävät ensimmäisiä ehdokkaitaan. Tämä ohjelmatyö määrittää lopulta puolueiden tärkeimmät tavoitteet vaaleihin, tuleviin hallitusohjelmaneuvotteluihin, sekä koko vaalikaudelle. Lisämausteen valmistelutyöhön tuo kaikkien puolueiden tarve päivittää linjauksiaan muuttuneen turvallisuuspoliittisen ympäristön johdosta. 

Yhteiskunnan auetessa pitkään jatkuneiden koronarajoitusten jälkeen politiikka ja vaikuttaminen palaa juuri nyt entistä enemmän kasvokkaisiin kohtaamisiin. Keväällä ja kesällä puoluekokouksia viettävät toukokuussa Vihreät ja RKP ja kesäkuussa Kokoomus, Keskusta sekä Vasemmistoliitto. Lisäksi heinäkuussa päästään taas parin vuoden tauon jälkeen nauttimaan täysipainoisesti Porin auringosta ja politiikan kesäfestareista SuomiAreenan merkeissä 11.-15.7. 

Nämä tapahtumat tarjoavat kaivattujen kohtaamisten lisäksi myös mahdollisuuksia nostaa uusia aiheita keskusteluun, luoda suhteita ja edistää eri vaikuttamistavoitteita. Tärkeitä paikkoja yhteiskunnallisille toimijoille siis. 

Jos intresseissä on vaikuttaa Suomessa tehtävään politiikkaan vaalikaudella 2023-2027, ikkuna onkin juuri nyt auki. Vaikuttamisessa ajoituksen merkitys on korvaamaton. Syksyyn tai ensi vuoden alkuun odottamalla on usein jo auttamatta myöhässä. 

Nopeasti muuttuvassa poliittisessa ympäristössä vaikuttamisen ja parhaan tiedon mukaan tehtävän päätöksenteon merkitys korostuu entisestään. Onkin koko yhteiskunnan etu, että merkittäviä, hyvin kiireelliselläkin aikataululla valmisteltavia päätöksiä tehdään eri osapuolia kuullen ja parhaat perustelut edellä. Tähän tarvitaan mukaan niin yrityksiä kuin kansalaisyhteiskuntaa. 

Poikkeuksellinen tilanne tarjoaa myös aivan uusia mahdollisuuksia. Yksi esimerkki on maanpuolustuksen, huoltovarmuuden ja energiaomavaraisuuden trendien suuri vahvistuminen politiikan agendalla. Näihin ratkaisuja tarjoaville toimijoille on ajankohtaista kysyntää. 

Antoisia vaikuttamishetkiä siis kaikille! 

Akseli Rouvari

Kirjoittaja on Blicin brainee, opiskelijavaikuttaja ja politiikan sekä viestinnän osaaja.