Sinustako seuraava EU-trainee Blicille? – Mitä mahdollisesti on luvassa

Blicin harjoitteluhaku Brysselin toimistolle on nyt käynnissä. Kuuden kuukauden harjoittelujakso on loistava tilaisuus päästä työskentelemään sekä EU-päätöksentekoprosessin lähietäisyydelle , että osaksi monitaustaista asiantuntijajoukkoa yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja edunvalvonnan tehtävien pariin. Mitä kevään harjoittelujaksolla on sitten mahdollisesti luvassa?

Aloitetaan isosta kuvasta: Suomessa alkuvuonna järjestettävät presidentinvaalit ovat vieneet palstatilaa tulevan kevään europarlamenttivaaleilta, kuitenkin Brysselissä niistä käytävä keskustelu on jo hyvässä vauhdissa. Vaalihuuma ja nykyisen kauden lähestyvä loppu värittävät eri tavoin EU-instituutioiden työtä. EU-komissioon kohdistuu niin ulkoista kuin sisäistäkin painetta saattaa vireillä olevat aloitteet päätökseen ennen kuluvan kauden loppua. Euroopan parlamentissa monet nykyiset, mahdollista jatkokautta tavoittelevat europarlamentaarikot, käynnistävät tulevia vaalikampanjoitaan kiihtyvällä tahdilla. Vaalien kynnyksellä media on ryhtynyt yhä hanakammin analysoimaan Brysselin vallanpitäjien ja viranhaltijoiden sanomisia peilaten niitä mahdolliseen tietyillä vaaliteemoilla profiloitumiseen. Nouseeko ilmasto- ja ympäristöteemojen tilalle EU-päätöksenteon keskiöön talous- ja turvallisuusteemat? Kesäkuun vaalit tulevat varmasti olemaan yksi merkittävimpiä kantavia teemoja läpi ensi kevään harjoittelujakson, jonka vaikutukset tulevat heijastumaan työtehtäviin monin eri tavoin.

Omasta harjoittelujaksostani on noin kaksi kolmasosaa takanapäin, enkä ole kenties koskaan oppinut neljän kuukauden aikana niin paljoa sekä ympäröivästä maailmasta, että itsestäni kuin nyt. Taustaltani olen maantieteilijä, joka valmistuttuaan muutti Brysseliin töihin ihan vain sen takia, että niin sanonut ”EU-hommat” kiinnostivat tuoretta maisteria. Pari vuotta Euroopan unionin ytimessä on tarkoittanut kohdallani päivittäistä uuden oppimista, verkostojen rakentamista sekä uusien asiakokonaisuuksien haltuunottoa nopeallakin aikataululla. Blicin harjoittelujakso on ikään kuin sama kokemus, mutta tiiviimmässä paketissa: vaikka työtahti voi aika ajoin äityä nopeaksi, hyvän tiimin tarjoaman korvaamattoman tuen ja päämäärätietoisuuden avulla kaikesta tähänastisesta on selvitty kunnialla. Kuuntelemalla ja kysymällä pääsee pitkälle, työkavereilta voi oppia hurjasti aina jätepuitedirektiivistä kaalilaatikkoresepteihin.

Nykyisen harjoittelijan vinkkivitoset hakijalle:

  • Mieti hakiessa omia vahvuuksiasi ja erikoisosaamistasi. Tunnetko tietyn EU-politiikan osa-alueen rautaisesti? Osaatko kertoa kaikesta vähän, mutta et mistään kaikkea? Sujuuko tapahtumien järjestäminen ja organisointi sinulta kuin vettä vain? Kaikesta osaamisesta on hyötyä, joten muista, missä olet hyvä ja tuo se ilmi.
  • Osoita aktiivisuutta ja rohkeutta, niitä tarvitaan vaikuttamistyössä.
  • Kiinnitä huomiota myös yksityiskohtiin. Kirjoitusvirheet hakemuksessa, jossa hakija kertoo olevansa tarkka ja huolellinen, antavat päinvastaisen kuvan.
  • Ole oma itsesi! Täydellisen harjoittelijan prototyyppiä ei ole. Blicin asiantuntijajoukko koostuu yksilöistä, joista jokaisella on erilainen tausta ja osaaminen, mikä onkin Blicin vahvuus.

Trainee-haku Brysseliin on nyt auki. Hae paikkaa 12.11. mennessä. Lisätietoja ja hakuohjeet löydät Blicin verkkosivuilta.

 

Katja Palosaari

Kirjoittaja on Blicin trainee Brysselissä.